Jak wiadomo, mięso drobiowe uznawane jest za najzdrowsze z mięs. Wszystko za sprawą jego bogactwa w witaminy i minerały, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. W pierwszej kolejności warto zaznaczyć, że drób jest źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, będącego głównym składnikiem budulcowym organizmu człowieka. Zawartość białka w mięsie drobiowym waha się w granicach 10-23% w zależności od rodzaju mięsa oraz rasy. Ponadto jest źródłem witamin, w tym: witaminy A, D oraz E, jak również witamin z grupy B – B1, B2, B3, B6, B12 (poprawiają sprawność intelektualną i regulują metabolizm). W mięsie drobiowym znajdziemy żelazo hemowe, odznaczające się dużo wyższą przyswajalnością niż to pochodzenia roślinnego. Drób zalecany jest również ze względu na wysoką zawartość cynku (wzmacnia układ odpornościowy), magnezu, sodu, wapnia (wzmacnia układ kostny) i potasu (odpowiada za prawidłowa pracę mięśni). Poza tym, drób wyróżnia się bardzo niską zawartością tłuszczu i małą kalorycznością. Tłuszcz zawarty w mięsie drobiowym jest lepiej przyswajalny przez organizm oraz posiada nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (zapobiegają one schorzeniom układu krążenia). Dzięki niższej zawartości tkanki łącznej, czyli kolagenu i elastyny jest ono lekkostrawne, kruche i delikatne.